Akıl sağlığınızdan ödün vermeden siyasetle meşgul olabilir misiniz?

Peace Hug

New member
Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazanmasının üzerinden iki hafta geçti ancak Stacey Lamirand'ın beyni çalkantıyı durdurmadı.

Kamala Harris'in zaferini o kadar çok isteyen ve kampanyanın son günlerinde Pennsylvania'ya uçup seçmenlerin kapısını çalan 60 yaşındaki Körfez Bölgesi sakini, “Hala her zaman seçimleri düşünüyorum” dedi. “Dürüst olmak gerekirse bu konuda ne yapacağımı bilmiyorum.”

Ülkenin zehirli partizanlık seviyelerine doğru gidişini izleyen psikologlar ve siyaset bilimciler de aynı fikirde değil.

American Psychological Assn'e göre ABD'li yetişkinlerin yüzde 69'u başkanlık seçimini hayatlarında önemli bir stres kaynağı olarak görüyor. Amerika'daki en son Stres raporunda bunu söyledi.

Bu sıkıntı siyasi yelpazenin tamamında mevcuttu; ankete katılan Cumhuriyetçilerin %80'i, Demokratların %79'u ve bağımsızların %73'ü ülkenin geleceği konusunda stresli olduklarını söyledi.

Bu hem siyaset kurumu hem de seçmenler açısından sağlıksız bir durum. Stres kas gerginliğine, baş ağrılarına, uyku sorunlarına ve iştah kaybına neden olabilir. Kronik stres, bağışıklık sistemine daha ciddi zararlar verebilir ve insanları kalp krizi, felç, diyabet, kısırlık, klinik kaygı, depresyon ve diğer hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Terapistler, çoğu durumda doğru tıbbi tavsiyenin stres kaynağından uzaklaşmak olduğunu söyledi. Ancak stres politikadan geldiğinde, bu reçete bireyin sağlığını ulusun sağlığıyla karşı karşıya getiriyor.

Wisconsin-Green Bay Üniversitesi'nde siyasi davranış ve seçimler üzerine çalışan siyaset bilimci Aaron Weinschenk, “İnsanların hoş olmayan bir durum olduğu için siyasetten tamamen çekilmesinden endişeleniyorum” dedi. “Bunu yapmalarını istemiyoruz. Ama aynı zamanda kendilerini hasta hissetmelerini de istemiyoruz.”

Modern yaşam her türden stres etkeniyle doludur: faturaları ödemek, zor patronları memnun etmek, çılgın düşmanlarla geçinmek, çocuklara ya da yaşlanan ebeveynlere bakmak (ya da her ikisi).

Politikadan kaynaklanan stres, temelde diğer stres türlerinden farklı değildir. Duygular ve siyasi katılım arasındaki bağlantıyı inceleyen Toronto Üniversitesi'nden sosyal psikolog Brett Ford, bunun benzersiz yanının diğer stres kaynaklarını da kapsaması ve güçlendirmesi olduğunu söyledi.

Örneğin, adaylar benzin fiyatlarını artırabilecek veya belirli tıbbi bakım türlerine erişimi kesebilecek politikaları tartışırken, seçimlerin para ve sağlık sorunları gibi gündelik stres faktörlerinin yönetilmesini daha zor hale getirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Bunun üzerine, siyasi anlaşmazlıkların iyiyi kötüyle karşı karşıya getirdiği düşünülen ahlaki çatışmalara dönüştüğü gerçeği de var.

Ford, “Ahlaki açıdan sizinle aynı fikirde olmayan biri iktidara geldiğinde, bu çok derinden yaralanabilir” dedi.

Partizanlık ve kutuplaşma da riski artırdı. Bir siyasi partiye güçlü bir bağ hisseden seçmenler, o partinin başarısına daha fazla bağlı oluyor. Bunun, sandıktaki kaybın kişisel bir yenilgi gibi hissedilebileceğini söyledi.

Ayrıca seçim sonuçları üzerinde sınırlı bir kontrole sahip olduğumuz gerçeği de var. Kalp hastalığı olan bir hasta, ilaç alarak, diyetini değiştirerek, daha fazla egzersiz yaparak veya sigarayı bırakarak hastalığın seyrini iyileştirebilir. Ancak siyasi strese sahip bir kişi büyük ölçüde başkalarının insafına kalmıştır.

Ford, “Siyaset, hepsi bir araya getirilmiş birçok stres biçimidir” dedi.

Weinschenk bunu seçimin ertesi günü ilk elden gözlemledi.

Araştırması politik kaygısı olan kişilerin genel olarak kaygılı olmadıklarını ortaya koyan profesör, “Sınıfıma girdiğimde bunu hissedebiliyordum” dedi. “Transseksüel bir öğrencim ve eşcinsel olan birkaç öğrencim var. Duygusal durumları o kadar kapalıydı ki.”

Bu, Wisconsin gibi değişken eyalet statüsüyle sakinlerinin siyasi mesaj bombardımanına uğramasına neden olan bir yerde neredeyse beklenen bir şey. PLOS One dergisinde 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bir kişi ne kadar çok kampanya reklamına maruz kalırsa anksiyete, depresyon veya başka bir psikolojik rahatsızlık tanısı alma riski de o kadar artıyor.

APA'nın Amerika'daki Stres ekibinin bir üyesi olan ve Villa Park, Illinois'de lisanslı bir psikolog olan Vaile Wright, siyasi mesajların seçmenleri “duygusal olarak gergin tutmak için tasarlanmış gibi göründüğünü” söyledi.

Wright, “Karar verme davranışlarımızı yönlendirmek için mantığın aksine duyguyu teşvik ediyor” dedi. “Gerçekten duygusal olarak uyarıldığımızda, medeni bir konuşma yapmak çok daha zorlaşıyor. Politikacılar için bunun güçlü bir şey olduğunu düşünüyorum çünkü duygular çok kolay manipüle edilebilir.”

UC Merced'de akıl sağlığı ve siyaset üzerine çalışan siyaset bilimci Christopher Ojeda, seçmenleri kaygılandırmanın dikkatlerini çekmenin denenmiş ve onaylanmış bir yolu olduğunu söyledi.

“Kaygı duyguları kesinlikle harekete geçirici olabilir” dedi. “Bu yüzden politikacılar korkuyu teşvik ediyor; insanların harekete geçmesini istiyorlar.”

Öte yandan, “depresyon duyguları hareket kabiliyetinizi kısıtlıyor ve sizi siyasi sistemin dışına çıkarıyor” diyor, yazarı Ojeda. “Hüzünlü Vatandaş: Politika Ne Kadar Bunaltıcı ve Neden Önemli.”

“Ne [these feelings] Size şunu söyleyebilirim: 'İşler istediğim gibi gitmiyor. Belki de geri adım atmam gerekiyor'' dedi.

Genessa Krasnow seçimden bu yana buna çok tanık oldu.

Harris için de kampanya yürüten Seattle'lı girişimci, restoranlarda insanların “sanki hiçbir şey olmamış gibi” güldüğünü görmenin kendisini sevindirdiğini söyledi. Yakın zamanda yapılan bir kitap kulübü toplantısında, grup üyeleri onun beş dakika boyunca politika hakkında konuşmasına izin vermeye istekliydiler, ancak yeni gelen başkana karşı koyabilecekleri yolları tartışmakla ilgilenmiyorlardı.

56 yaşındaki Krasnow, “Onlar kopmuş durumdalar” dedi. Kendisi bu arada genç seçmenlere ulaşmanın yeni yollarını arıyor.

“Yoruldum. Çok üzgünüm” dedi. “Fakat bağlantıyı kesmenin çözüm olduğuna inanmıyorum.”

Ojeda, temel değiş tokuşun bu olduğunu ve herkese uyacak tek bir çözümün olmadığını söyledi.

“Herkes, psikolojik sağlıklarına zarar vermeden ne kadar katılımı tolere edebilecekleri konusunda bir karar vermek zorunda” dedi.

Lamirand, değerleri kendisininkiyle uyuşmayan insanlarla sosyal medya bağlarını keserek ruh sağlığını korumak için adımlar attı. Ancak kendisi politik olarak aktif kalacak ve yakında telefon bankacılığı görevine gönüllü olmayı bekliyor.

Lamirand, “Bir şeyler yapmak kendimi daha iyi hissetmemi sağlayan tek şey” dedi. “Bir miktar kontrol hissetmemi sağlıyor.”

İdeal olarak Ford, insanların politik olarak aktif olmakla zihinsel sağlıklarını korumak arasında seçim yapmak zorunda kalmayacağını söyledi. İnsanların siyasi zorluklar karşısında umutlu, ilham verici ve şefkatli hissetmelerine yardımcı olmanın yollarını araştırıyor; çünkü bu duygular, stres ve kaygıyı tetiklemeden eylemi motive edebilir.

Ford, “Ne kadar işin içine dahil olursanız o kadar kötü olduğunuz bu gidişata karşı koymak istiyoruz” dedi.

Faydaları siyasi yelpazenin her yerinde hissedilecektir. APA anketinde Demokratlar, Cumhuriyetçiler ve bağımsızların benzer paylaşımları, “Siyasetçilerin benim için en önemli olan konulardan bahsetmemesi beni strese sokuyor” ve “Siyasi iklim, aramızda gerginliğe neden oldu” gibi ifadelere katılıyor. aile bireylerim ve ben.”

Wright, “Her iki taraf da bu ülkeye çok yatırım yapıyor ve bu iyi bir şey” dedi. “Antipati ve umutsuzluğun uzun vadede bize hiçbir faydası yok.”