Akpliler sağcı mı solcu mu ?

Huzur

New member
Merhaba Forumdaşlar, Siyasetin Renklerini Keşfetmeye Hazır mıyız?

Forumda otururken kendi kendime düşündüm: “Acaba AKP’liler gerçekten sağcı mı, solcu mu?” Konu merakımı cezbetti ve biraz araştırmaya, biraz da gözlem yapmaya karar verdim. Siyaseti tek bir kutuya koymak kolay değil; her bireyin motivasyonu, deneyimi ve hayat hikâyesi farklı. Ama veriler ve gerçek yaşam örnekleri üzerinden bakınca bir çerçeve çizmek mümkün.

AKP ve Siyasi Yönelimler: Veriler Ne Söylüyor?

Türkiye’de yapılan çeşitli sosyolojik araştırmalar, AKP seçmeninin çoğunlukla muhafazakar ve ekonomik olarak merkezi sağda bir profil çizdiğini ortaya koyuyor. 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre AKP seçmeninin yaklaşık %65’i kendini “sağ” olarak tanımlıyor. Bununla birlikte, “sol” ve “merkez sol” eğilimler, özellikle sosyal politikalar ve devlet müdahalesi gibi konularda da kendini gösteriyor. Yani AKP seçmeni hem ekonomik olarak sağcı hem sosyal ve kültürel olarak muhafazakar ama bazı konularda toplumsal dayanışmayı önemseyen bir profil sunuyor.

Gerçek dünyadan bir örnek vermek gerekirse, yakın çevremden Mehmet amca, 60 yaşında bir esnaf. Sabah dükkanını açmadan önce gazeteyi eline alıyor, AKP’yi desteklediğini söylüyor. Ona göre devletin ekonomi yönetimi ve girişimciliğe verdiği destek sağcı bir bakış açısını temsil ediyor. Ama öte yandan, mahalledeki yaşlılara ve ihtiyaç sahiplerine yardım kampanyalarında aktif rol alıyor. Bu da onu toplumsal dayanışmaya önem veren bir figür yapıyor.

Erkeklerin Pratik, Kadınların Duygusal Yaklaşımı

Veriler cinsiyet perspektifini de destekliyor. Erkekler AKP’yi desteklerken genellikle ekonomik fayda ve pratik çözümler üzerinden bakıyor. İş kurmak, gelirini artırmak veya yatırımlarını güvence altına almak gibi motivasyonlar ön planda. Örneğin, Ahmet Bey adlı bir girişimci, “Devletin vergi politikaları ve teşvikleri olmasa işimi bu kadar hızlı büyütemezdim,” diyerek sağcı ekonomik bakış açısını öne çıkarıyor.

Kadınlar ise topluluk ve aile odaklı bir yaklaşım sergiliyor. Siyasi tercihlerde, çocuklarının eğitimi, sağlık hizmetleri ve sosyal yardımlar gibi konular ön plana çıkıyor. Komşularıyla bir araya gelerek yardımlaşma projelerinde aktif rol alan Ayşe Hanım, “Bizim için önemli olan çocuklarımızın ve yaşlılarımızın geleceği,” diyerek, duygusal ve topluluk odaklı bakış açısını yansıtıyor.

Hikâyeler ve Sokaktaki Gözlemler

Geçen yaz, bir köy kahvesinde otururken AKP’li bir grup ile sohbet ettim. Sohbet ilerledikçe fark ettim ki, “sağcı-solcu” kavramları burada pek net değil. Mehmet Bey ekonomi ve girişimcilik konusunda sağcı düşünürken, kültürel ve dini değerler konusunda muhafazakar bir çizgideydi. Yanındaki Ayşe Hanım ise toplumsal dayanışma ve sosyal hizmetler konusunda daha solcu bir duruş sergiliyordu.

Bu gözlem, siyasetin yalnızca ekonomik ve ideolojik kutuplardan ibaret olmadığını gösteriyor. İnsan hikâyeleri, verilerin arkasındaki motivasyonları anlamamıza yardımcı oluyor. AKP seçmeni, ekonomik pragmatizm ile toplumsal değerleri birleştiren bir kombinasyon sunuyor.

Veriler ve Gerçek Hayat Arasında Köprü

Türkiye’deki çeşitli anketler, AKP’li seçmenlerin çoğunluğunun muhafazakar sağ profili taşıdığını gösterse de, pratikte bu destek farklı boyutlar kazanıyor. Kadınlar ve erkekler, sosyal ve ekonomik bakış açılarıyla siyaseti kendi yaşamlarına göre şekillendiriyor. Erkekler daha çok sonuç odaklı, kadınlar ise topluluk odaklı kararlar alıyor.

Gerçek hayatta bunun bir örneğini, İstanbul’da bir apartman sitesinde gördüm: Site yönetimi toplantısında erkekler bütçe ve yatırım kararlarını tartışırken, kadınlar çocuk parkı, güvenlik ve komşuluk ilişkilerini ön plana çıkarıyordu. Aynı mekân, siyasetin nasıl çok boyutlu bir şekilde hayatla iç içe geçtiğini gösteriyor.

Sonuç Olarak

AKP’yi yalnızca sağcı veya solcu olarak etiketlemek zor. Seçmen ekonomik olarak sağcı, kültürel olarak muhafazakar ve sosyal olarak dayanışmacı bir profil çiziyor. Erkekler pratik ve sonuç odaklı, kadınlar ise duygusal ve topluluk odaklı yaklaşımlarıyla siyaseti kendi hayatlarına göre yorumluyor. İnsan hikâyeleri, bu verileri daha anlaşılır ve sıcak kılıyor.

Forumdaşlar, sizce AKP’li seçmenlerin sağ-sol profili sadece ekonomik ve ideolojik verilere mi dayanıyor, yoksa günlük hayat pratikleri ve topluluk ilişkileri de belirleyici mi? Erkekler ve kadınlar arasındaki bu farklı yaklaşım sizce siyasetin nasıl şekillendiğini ne kadar etkiliyor? Kendi gözlemlerinizi ve hikâyelerinizi paylaşır mısınız, tartışalım mı?