Dabbe kıyamet alameti mi ?

Arda

New member
Dabbe Kıyamet Alameti mi? Sosyal Faktörlerin Işığında Bir Tartışma

Merhaba arkadaşlar, bu başlığı açarken içimden gelen bir samimiyetle yazıyorum. “Dabbe” konusu, özellikle İslam kültüründe kıyamet alametlerinden biri olarak tartışılan bir mesele. Ama çoğu zaman dikkatimiz sadece “dini sembol” tarafına yoğunlaşıyor. Oysa dabbe meselesi, toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi sosyal faktörlerle birlikte düşünüldüğünde, bugünün dünyasına da çok güçlü yansımaları olabilecek bir kavram. İşte tam da bu noktada, ben biraz dertleşmek isterim: Dabbe bir kıyamet işareti mi, yoksa bizim dünyamızda süregiden adaletsizliklerin ve çarpıklıkların simgesel bir yansıması mı?

Kadınların Empatik Bakışı: Dabbe ve Sosyal Yapıların Yükü

Kadınlar tarih boyunca sosyal yapıların en görünür baskısını yaşamış gruplardan biri oldu. Dabbe, “yerden çıkacak canlı” olarak tanımlandığında bile, toplumların bilinçaltında “gizli olanın açığa çıkması” fikrini uyandırıyor. Bu açıdan baktığımızda, kadınların toplumsal cinsiyet rolleriyle sınırlandırıldığı, sesi kısıldığı ve görünmez kılındığı alanlarda, dabbe adeta bu görünmezliğin isyana dönüşmüş sembolü gibi okunabilir.

Birçok kadın için, kıyamet yalnızca dini bir gelecek senaryosu değil, bugün yaşadıkları baskılar, eşitsizlikler ve şiddet ortamında zaten bir “dünyevi kıyamet”tir. İşte burada dabbe, kadının bastırılmış kimliğinin, yıllarca susturulan sesinin yerden çıkıp topluma meydan okuyan bir metafora dönüşebilir. Empati kurduğumuzda şunu görebiliriz: kadınların anlattıkları hikâyelerde dabbe, korkulacak bir alamet değil; adaletin, görünür olmanın ve ses çıkarmanın sembolüdür.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yönü: Dabbe’yi Bir Uyarı Olarak Görmek

Erkeklerin bu tartışmadaki yaklaşımı genellikle çözüm arayışları etrafında şekilleniyor. Dini metinlerde dabbe’nin insanlara “iman” ve “küfür” arasındaki farkı göstereceği söylenir. Bu, toplumsal açıdan düşünüldüğünde, erkeklerin üstlendikleri sorumluluk rolüyle bağdaştırılabilir. Toplumsal düzenin bozulduğu, sınıf eşitsizliklerinin büyüdüğü, ırksal adaletsizliklerin derinleştiği her an, dabbe metaforu erkekler için bir “toplumsal uyarı sistemi” gibidir.

Çözüm odaklı bir erkek bakışıyla dabbe, “artık görmezden gelemeyeceğimiz sorunların açığa çıkışı”dır. Bu, sadece dini bir korku değil, toplumsal düzene dair bir farkındalık çağrısıdır. Erkekler açısından önemli olan, bu uyarıyı dikkate alıp toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek, adaletsizliklere karşı mücadele etmek ve kıyametin metaforik anlamda engellenmesine katkıda bulunmaktır.

Irk ve Dabbe: Ayrımcılığın Yüzeye Çıkışı

Irk meselesi dabbe tartışmasında çok kritik bir boyut kazanıyor. İnsanlık tarihi boyunca farklı ırklar arasındaki hiyerarşi, sömürgecilik, kölelik ve ayrımcılık gibi pratiklerle kendini gösterdi. Dabbe, “yerden çıkan varlık” olarak tam da bu bastırılmış acıların, yok sayılan toplulukların ve görmezden gelinen kimliklerin yüzeye çıkışını sembolize ediyor.

Bir kıyamet alameti olarak dabbe, aslında ırkçılığın yarattığı toplumsal çatlakların artık gizlenemez hale geldiğini işaret edebilir. Siyahilerin Amerika’da yaşadığı polis şiddeti, Orta Doğu’daki etnik çatışmalar, Avrupa’da göçmenlerin maruz kaldığı ayrımcılık… Bunların her biri, dabbe’nin sembolik olarak “ortaya çıkışının” modern örnekleri gibi görülebilir.

Sınıf Faktörü: Dabbe ve Ekonomik Adaletsizlik

Sınıf meselesi de bu tartışmanın merkezinde yer almalı. Yoksulluk, gelir eşitsizliği, işsizlik ve güvencesiz yaşam koşulları; toplumsal kıyametin adım adım geldiğini gösteren işaretlerdir. Dabbe burada, en alt sınıfların uzun süredir görmezden gelinen sesinin, bir anda yeryüzüne fırlayışı olarak yorumlanabilir.

Kıyamet, sadece gökten inecek bir olay değil; insanların birbirlerine karşı adaletsizliği, emeğin sömürülmesi, servetin bir avuç elde toplanmasıdır. Bu nedenle dabbe, sınıfsal eşitsizliğin kaçınılmaz sonucunda ortaya çıkan “isyanın ve farkındalığın” işaretidir. Yoksulların sessizliği bir gün mutlaka bozulur; tıpkı dabbe’nin yerden çıkışı gibi.

Dabbe’yi Toplumsal Duyarlılıkla Okumak

Bugün forumda açtığım bu tartışmanın özü şu: Dabbe sadece kıyamet alametlerinden biri olarak dini bir bekleyişin parçası mı, yoksa toplumsal adaletsizliklerin metaforu olarak bizim hayatımıza doğrudan dokunan bir sembol mü?

Kadınların empatik deneyimleri bize dabbe’nin görünmez olanı görünür kıldığını hatırlatıyor. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, bu alameti bir toplumsal uyarı işareti olarak yorumlamamıza imkan veriyor. Irk perspektifi, bastırılan ve ezilen toplulukların isyanını göz önüne seriyor. Sınıf boyutu ise ekonomik adaletsizliklerin kıyameti hızlandırdığını gösteriyor.

Tartışmayı Açıyorum: Sizin İçin Dabbe Ne Demek?

Benim samimi kanaatim, dabbe’nin sadece geleceğe dair bir işaret değil, bugüne dair bir mesaj olduğudur. O mesaj da şudur: görmezden geldiğimiz sorunlar bir gün mutlaka karşımıza çıkar. İster toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ister ırksal ayrımcılık, ister sınıfsal sömürü olsun; dabbe bunların “yerden çıkışı”dır.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Dabbe sizin için sadece kıyamet günü gelecek bir alamet mi, yoksa bugün yaşadığımız adaletsizliklerin ve bastırılmış gerçeklerin sembolü mü? Özellikle farklı toplumsal rollerden bakarak yorumlarınızı paylaşmanız bu tartışmayı zenginleştirecektir.

---

Kelime sayısı: 830+