Eaton Kanyonu'nda orman yangınından 10 gün sonra elektrik hattı tutuştu

Peace Hug

New member
Ölümcül Eaton orman yangını sonrasında geçen hafta alev alan bir elektrik hattı onarıldı, ancak yakınlarda bulunan acil durum ekipleri alevleri hızla söndürmeyi başardı.

Cuma akşamı çıkan yangının video ve fotoğrafları, Güney Kaliforniya Edison'un Eaton Kanyonu'ndaki dağıtım hatlarına bağlı bir elektrik kablosundaki alevleri gösteriyor. Hattan çıkan molozlar yere düştü ve itfaiye ekipleri söndürene kadar yanmaya devam etti.

Edison sözcüsü David Eisenhauer, şirketin Cuma günü yaşanan olaydan haberdar olduğunu ancak olayın “müşteriye ait ekipmanlarda” meydana geldiğini tespit ettiğini söyledi. Şirketin o dönemde bölgedeki dağıtım hatlarında herhangi bir sorun tespit etmediğini söyledi.

Hat, en az 17 kişiyi öldüren ve binlerce evi yok eden Eaton orman yangınını araştıran müfettişlerin odak noktası olan Edison'un iletim kulesinden bir milden daha az bir mesafedeydi. Edison yöneticileri, ilk araştırmalarının, tesisin ekipmanının 7 Ocak'taki orman yangınını ateşlemediğini gösterdiğini söyledi.

Eisenhauer, şirketin Cuma günü elektrik hattının yandığı yerin yakınındaki bazı dağıtım ekipmanlarını yakın zamanda değiştirdiğini doğruladı. Şirketin, gizlilik kuralları nedeniyle elektrikli ekipmanın sahibi olan müşterinin adını açıklayamayacağını söyledi.

Tel, Eaton Canyon Doğa Merkezi yakınındaki yangında yanan bir otoparkın üzerine yerleştirildi. İlk müdahale ekipleri alanı bir hazırlık alanı olarak kullanıyor.

Bir görgü tanığının çektiği fotoğraflar, Los Angeles County Fire Engine 66'nın elektrik hattındaki yangına müdahale eden iki kamyondan biri olduğunu gösteriyor.

İlçe itfaiye sözcüsü Carlos Herrera, ajansın Eaton yangınına yanıt olarak medyadan gelen taleplerle dolu olduğunu ve olayla ilgili hemen yorum veya ayrıntı sağlayamayacağını söyledi.

Alev alan elektrik hattı, bir kamu hizmeti kuruluşunun dağıtım hatlarını müşteriye bağlayan hizmet kesintisi olarak biliniyor.

Palmetto, Fla.'da özel bir yangın müfettişi olan Richard Meier, bir hizmet kesinti hattının alev alması, bu hattın geçen elektriği kaldıracak kadar sağlam olmadığının bir işareti olabileceğini söyledi.

“Tel çok küçükse, aşırı ısınma meydana gelebilir” dedi ve “en sonunda hat alev alabilir.”

Cuma günü bölgede çalışan özel bir yangın müfettişi, hava karardıktan hemen sonra iki parlak ışık gördüğünü söyledi.

Medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen müfettiş, kamuoyuna yönelik potansiyel tehlike nedeniyle yanan hattın görüntülerini paylaştığını söyledi.

Edison sözcüsü Eisenhauer, elektrik hattındaki yangının şirketin eyalet düzenleyicilerine rapor etmesi gereken yangın tanımına uymadığını söyledi.

Eyalet kurallarına göre bildirilmesi gereken yangınlar arasında, yaralanmalara veya 200.000 $ veya daha fazla maddi hasara neden olan ve kamu hizmetinin ekipmanından kaynaklanmış olabilecek yangınlar da yer alıyor.

Eaton yangını artık %91 oranında kontrol altına alındı. 14.021 dönümlük alanı yaktı ve 9.000'den fazla evi ve diğer yapıları yıktı.

Times yazarlarından Richard Winton bu rapora katkıda bulunmuştur.