Vaktı nifak vakti ne demek ?

Huzur

New member
Vaktı Nifak Vakti: Erkek ve Kadınların Farklı Zihniyetleriyle Toplumsal Bir Çözüm Arayışı

Bir gün, küçük bir kasabada eski bir dostumla sohbet ederken, bana "Vaktı nifak vakti" dedi. Önceleri anlamadım, ama zamanla bu cümlenin derinliklerine inmeye başladım. Nifak, insanları birbirinden ayıran, toprağa düşen zehirli tohumlarıdır. Fakat bu zehrin çözüme kavuşturulabilmesi, bambaşka bir meselenin parçasıdır. İşte, bu yazıda, "Vaktı nifak vakti" kavramının ne anlama geldiğine ve toplumdaki erkek ve kadın zihniyetinin bu nifakla nasıl başa çıkmaya çalıştığına dair bir yolculuğa çıkacağız.

Bir Zamanlar, Bir Köyde: İki Farklı Perspektifin Kesişimi

Küçük bir köyde, herkesin birbirini tanıdığı, aralarındaki ilişkilerin günlük yaşamla harmanlandığı bir dönemde, köyün iki kadim arkadaşı, Elif ve Meryem arasında bir çatlak oluşmuştu. Bu çatlak, ne bir aşk macerası, ne de büyük bir çıkar savaşıydı; sadece anlaşmazlıkla, zamanla büyüyen bir küçük fikir ayrılığıydı. Ama bu küçük mesele, kısa süre sonra, köydeki ilişkileri birbirine bağlayan ince iplikleri koparmaya başladı.

Elif, her zaman çözüm odaklıydı. Hızla ilerleyen bir iş kadınıydı ve duygusal meseleleri çoğu zaman iş gibi görüp, analitik yaklaşarak çözmeye çalışıyordu. Meryem ise tam tersi bir yaklaşımla her zaman empatikti; insanları dinler, anlamaya çalışır ve duygusal bağlantılar kurarak çözümler bulmaya çalışırdı.

İlk başta, Elif’in önerileri pratik ve hızlı çözümler gibi görünüyordu. "Bu meseleyi halletmek için herkesin ne yapması gerektiği belli, adım atmalıyız," diyordu. Meryem ise, "Ama birisi mutsuzsa, yalnızca çözüm değil, onu anlamamız da önemli," diye karşılık veriyordu. Elif her ne kadar hızlı hareket etmeyi savunsa da, Meryem’in yaklaşımını bir süre sonra yavaşlık olarak görmeye başladı. Meryem ise Elif’in soğukkanlılığını, kalpten uzaklaşma olarak yorumluyordu.

Ve tam bu noktada, "Vaktı nifak vakti" dediğimde, ikisinin de aslında çok doğru bir şey söylediklerini fark ettim.

Tarihsel Bağlamda Nifak ve Çözüm Arayışı

Tarihin derinliklerine baktığımızda, toplumlar arasında nifakın ve çözüm yollarının ne kadar farklı olabileceğini görürüz. Eski Yunan’dan, Orta Çağ’a, günümüz toplumlarına kadar, erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik düşünme biçimi genellikle toplumları yönlendiren bir yaklaşım olmuştur. Erkekler, çoğu zaman pratik çözüm arayışlarında bulunmuş, meseleleri çözmek adına hızlı kararlar almayı tercih etmişlerdir. Bu tavır, toplumsal rollerin etkisiyle şekillenmiş ve genellikle liderlik pozisyonlarında erkeklerin yoğunlaşmasına yol açmıştır.

Kadınlar ise tarih boyunca daha empatik, ilişkisel bir çözüm bulma yolunu tercih etmişlerdir. Birçok kültürde, kadınlar toplumun duygusal omurgasını oluşturmuş, nesiller boyu aileyi ve toplumu bir arada tutma görevini üstlenmişlerdir. Kadınların bu içgüdüsel yaklaşımı, toplumda barışı sağlama ve duygusal bağları güçlendirme amacını taşımaktadır.

Ancak bu iki yaklaşım, tarihsel olarak birbirine uzak olmuş olsa da, günümüzde birbirini tamamlayan iki farklı düşünme biçimi haline gelebilir.

Çatışmanın Ötesinde: Çözümün Döneminde, Vaktı Nifak mı, Çözüm mü?

Bir sabah, Elif ve Meryem, kasaba meydanında karşılaştılar. Biri, diğerine bakıp soğuk bir şekilde "Beni dinlemek zorunda değilsin," dedi. Diğeri ise yumuşak bir gülümsemeyle "Ama ben seni anlıyorum," diye yanıtladı. İki farklı yaklaşım, birbirine kenetlenen bir zaman diliminde buluşuyordu. Her ikisi de haklıydı, ancak her biri kendi bakış açısının sınırlarını anlamadıkça, "vakti nifak vakti" bir süredir yaşanıyordu.

Köy halkı, Elif ve Meryem’in yaklaşımını gözlemliyordu. Elif'in stratejik düşünme biçimi, bir noktada doğru bir çözüm sunmuştu, ama ilişkisel bağlar kopmuştu. Meryem’in empatik yaklaşımı ise zamanında köydeki huzuru korumuştu, ancak meseleler çözülmeden birikti. Nifak, iki kadın arasında görünmeyen ince iplikler gibi, toprağa birikmeye başlamıştı.

Fakat zamanla köylüler, her ikisinin de farkına vardılar: Hem strateji hem de empatiye ihtiyaç vardı. Çözüm odaklı düşünmek önemlidir, ancak empati ile desteklenmeyen çözüm, bir noktada kopmaya yol açabilir. Kadınların empatik yaklaşımı ve erkeklerin çözüm odaklı stratejileri, toplumları şekillendirirken birbirini dengeleyen iki önemli unsur olmalıdır.

Sonuç ve Düşünceler: Nifak Vakti mi, Çözüm Zamanı mı?

"Vaktı nifak vakti" ne demek, diye soracak olursak; bu, her şeyin birbirine karşı haksız ve kırıcı hale gelmesi anlamına gelir. Ama çözümler; birbirimizi anlamaktan, empati kurmaktan ve aynı zamanda pratik adımlar atmak için stratejik düşünmekten geçer. Bu yazıda, her iki yaklaşımın toplumda nasıl bir denge kurduğuna dair bir hikâye paylaştık. Nifak, toplumları birleştiren değil, birbirinden ayıran bir güçtür. Ancak her iki yaklaşım da birbirine ihtiyaç duyar.

Sizce, toplumsal çatışmaların çözülmesinde, erkeklerin stratejik ve kadınların empatik yaklaşımlarının dengeli bir şekilde harmanlanması nasıl olabilir? Sizin gözlemlerinizde, toplumlarda bu denge nasıl şekilleniyor? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın.