Elim elim üstünde ne demek ?

Defne

New member
Elim Elim Üstünde: Bir Dil Yelkenlisi mi, Yoksa Derin Bir Anlam mı?

Selam forumdaşlar! Bugün hepimizin bazen farkında olmadan kullandığı ama anlamını belki de tam olarak çözemediğimiz bir deyimi, “Elim elim üstünde”yi konuşacağız. Ne demek bu cümle, nereden çıkmış, neden bu kadar yaygınlaşmış? Deyimlerin dilimize nasıl yerleştiğini düşündüğümüzde, çok derin anlamlar mı taşıyor, yoksa sadece birkaç komik tesadüf mü? Bakalım, bu deyimi de bir çözüm odaklı şekilde mi inceleyelim yoksa ilişkilerdeki derin anlamını mı keşfedeceğiz? Hadi başlayalım!

Elim Elim Üstünde: Bir Anlam Çıkarmaya Çalışırken...

Hadi şimdi hep birlikte durup bir düşünelim: “Elim elim üstünde” deyimini ne zaman duyduk? Çocukken annemiz bir şey isterdi, biz de tembel tembel “ya tamam, üstümde” derdik, değil mi? Ama aslında “üstümde” derken, tüm o derin anlamları da katmış olurduk. Peki, bu deyim yalnızca bir şeyi yapma niyeti mi taşıyor, yoksa biraz daha karmaşık bir şey mi?

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımına biraz göz atalım. “Elim elim üstünde” demek, bizce genellikle şu anlamı taşıyor: “Tamam, tamam! Şimdi yapıyorum!” Klasik bir strateji: Önce bir nevi tembellik, sonra hemen çözüm. Ama, bakın, aslında bu deyimi kullanan kişi, yavaşça ama emin adımlarla işi yapmaya karar vermiştir. Yani, bir bakıma stratejik bir yaklaşım sergileniyor. Evet, iş başta ağır gitmiş olabilir, ama sonra olay çözülür.

Kadınlar ise, bu deyime genellikle biraz daha empatik ve ilişki odaklı bakarlar. “Elim elim üstünde” dediklerinde, aslında bir anlamda başkalarına güven verdiğini, sorumluluk aldığını ve başkalarını rahatlatmaya çalıştığını hissederler. Onlar için bu deyim, hem ilişkileri kuvvetlendiren hem de güven veren bir anlama sahiptir. Durumun iç yüzü ise biraz daha duygusal bir boyut taşır: “Sizden benden bir şey olmaz, ama ben size güveniyorum” gibi bir alt metin taşır bu deyim, değil mi?

Dilsel ve Toplumsal Bir Fenomen Olarak “Elim Elim Üstünde”

Şimdi biraz da dilbilimsel açıdan bakalım. Deyimler her zaman, toplumsal normları, kişisel duyguları ve ilişkileri belirlemede büyük rol oynar. “Elim elim üstünde” deyimi, Türkçe’de bir sorumluluk kabul etme şekli olarak algılanabilir. Ve tabii ki, her iki cinsiyetin de bu deyimi kullanırken farklı bakış açıları sergilediği çok net bir şekilde gözlemlenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var: “Elim elim üstünde” derken, aslında kişiler, bazen çok daha derin bir anlamı çağrıştırabilirler, mesela sorumluluk taşıma, güven verme, ama aynı zamanda tembellik de olabilir. Yani, hep birlikte eğlenceli bir anlam karmaşasına yol açabilir.

Erkeklerin bakış açısında, bu deyim genellikle eyleme geçme ile ilişkilendirilir. “Yapacağım, yapıyorum, çözümü buldum!” tarzında bir yaklaşım söz konusudur. Stratejik bir manevra olarak, “elimi” koyuyorum demek, aslında çok daha büyük bir sorumluluk üstlenmeyi de gerektirir. Durum şu: Yani tembellikten sonra, çözüm odaklı bir geçiş yapıldığında işler hemen yoluna girer. Çözüm garantili!

Kadınlar ise, bu deyimi kullanırken biraz daha “Hadi ama, sakin ol, seni anlıyorum” yaklaşımına meyillidir. Elim elim üstünde demek, bir sorumluluk taşımanın ötesinde, bazen karşındakini rahatlatmaya, sorunu birlikte çözmeye yönelik bir anlam taşır. Bu deyim, birinin yükünü almak ve ona güven vermek anlamında kullanılır. Sosyal bağlamda ise, başkalarına yardım etme, onları rahatlatma ve daha çok empati kurma isteğini dile getirir.

Elim Elim Üstünde: Bir Efsane mi, Yoksa Bir Karmakarışık Durum mu?

Aslında bu deyimi biraz daha mizahi bir açıdan ele aldığımızda, işin içinden başka bir anlam da çıkar. Yani, “elim elim üstünde” demek bazen kelime oyunlarıyla süslenmiş bir eylem olabilir. Mesela, eski bir arkadaşımızla karşılaşıp “Elim elim üstünde, seni görmek ne kadar da güzel!” dediğimizde, aslında işin içinde biraz fazla eğlence ve samimi bir abartı olabilir.

Gelin, bu deyimi bir de gündelik yaşamımızda kullanırken nasıl şekillendirdiğimize bakalım. Klasik bir örnek: Birisi bir şey istediğinde, biz genelde “Elim elim üstünde, hemen yapacağım” deriz. Ama gerçekten yapacak mıyız? Yani, söz mü gerçekten bir “eylem”e dönüşecek mi? Bazen öyle olur ki, “elim elim üstünde” demek sadece bir anlık bir rahatlama anıdır. Bir nevi “tamam, sakin ol, çözülür” demek, ama uygulamada biraz tembellik de barındırabilir.

Sonuç: "Elim Elim Üstünde" Deyimi Üzerine Sohbeti Sürdürmek!

Hadi bir de şunu soralım: “Elim elim üstünde” deyimi gerçekten tembellikten mi geliyor, yoksa aslında bir güven ve sorumluluk gösterisi mi? Erkekler bu deyimi ne kadar çözüm odaklı bir şekilde kullanıyorsa, kadınlar daha çok güven verme ve ilişki kurma amacını güdüyor olabilirler. Peki ya siz, “elim elim üstünde” deyimini ne zaman kullanıyorsunuz ve bu deyim size ne ifade ediyor?

Bence hep birlikte biraz gülüp eğlenebiliriz! Yorumlarda görüşlerinizi bekliyorum. Hadi bakalım, bu deyim hakkında bir hikaye paylaşın, belki de hepimizin gözünden kaçan bir anlamı keşfederiz!